Your True North

Mobila upplevelserum där du kan dela det bästa med Kiruna
var som helst i världen, året om.

Om projektet
Your True North är ett mobilt och upplevelsebaserat kommunikationsverktyg för alla sinnen. Det är specifikt framtaget för att lyfta företag och organisationer i Kiruna mot besökare, kunder, nya medarbeare och hitflyttare. Det är även ett verktyg för att stärka Kiruna som en hållbar besöks- och bostadsort. Ett team av arkitekter, kommunikatörer och destinationsutvecklare har under 5 månader arbetat intensivt med produktutvecklingen av Your True North och vi är glada att nu kunna öppna dörrarna och bjuda in fler att bli en del av detta, så vi med gemensamma krafter kan producera rummen i fysisk form.

Your True North innehåller 3 olika rumsligheter med unika upplevelser av film- och ljudproduktioner. Du kan sätta upp alla tre eller välja att bara använda dig av en eller två, beroende på yta och utrymme. De passar lika bra tillsammans som var för sig. Rummen har en tältkonstruktion med teleskopstavar, duk, och golv. Rummen kan sättas upp, fraktas och hanteras av två personer, vilket gör Your True North till en mobil och smart lösning för att kunna transporteras och användas på valfri plats efter just ert behov.
Rummen är framtagna som ett sätt för dig att bjuda på ett smakprov av Kiruna, där upplevelsen du ger till besökaren håller lika hög kvalité varje gång. Your True North är ett ramverk där du får en möjlighet att berätta om er verksamhet på en plats mitt i den arktiska naturen. Det är du som väljer vad du visar, vilken upplevelse du vill att besökaren ska få. Genom att variera film- och ljudmaterialet i rummen kan du skräddarsy innehållet efter just er och ändamålet.

Rummen har ett formspråk hämtade från storskaliga snödrivor och vindpinade formationer, vilket skapar en vacker rörelse och ett flöde genom konstruktionerna. Rummen blir ikoniska och är uppseendeväckande där de står uppställda. Som besökare i en av snödrivorna får du en helhetsupplevelse av att befinna dig någonstans mitt i Kiruna Lappland. I gruvans stora djup, i stadsomvandlingens transformation, på en rymdbas eller mitt i stormens öga vid en fjällsluttning.

”Kiruna, vår magiska plats i omvandling som under alla
åtta årstider bjuder på något alldeles eget.”

Tänk dig röken som stiger från en sprakande eld. På himlen spelar en fyrverkeri av färg och snön knarrar under dina fötter. Du känner kåsan i handen och doften av kaffe. Kiruna är en plats som öppnar alla dina sinnen och Your True North ger dig en möjlighet att ta med dig den upplevelsen, vart än du väljer att ställa upp något av rummen.


Vidare finansiering och användning

Your True North är en produkt du kan ta med dig till mässor, rekryteringsresor, presentationer, konferenser och utställningar. Som finansiär får du fri tillgång till allt material och teknik till ett självkostnadspris. Efter producering av rummen, finns det vidare behov av personella resurser som hanterar utlåning, kostnad för underhåll av eventuellt slitage samt utveckling. Konceptet har fått positiv återkoppling och är väl förankrat och utvecklat. Nu behövs vidare finansiering för att rummen tillsammans med filmproduktionerna ska kunna ställas upp världen över och skapa berättelserna om Kiruna tillsammans med er.


Ägandeform och ansvar

Ägare av projektet är idag Kiruna Lappland, vilka ansvarar för hantering, förvaring och underhåll av materialet. Då ni väljer att bli finansiär, blir ni partners vilket innebär nyttjanderätt av alla materiella och immateriella resurser som inkluderas i Your True North. Underhållet finansieras av det självkostnadspris som debiteras vid nyttjandet. Bokning görs via Kiruna Lappland som också sköter all koordinering kring utlåningen.”

Specifikation konstruktioner
Prototypen för Your True North innehåller tre rumsliga konstruktioner; Landskapsrummet, Ljusrummet och Vardagsrummet. Landskapsrummet och Ljusrummet är upplevelserum där projektorer och ljudsystem finns installerade för sinnesuttrycken syn och hörsel. Vardagsrummet är ett valv där du kan visa information via skärm eller projektion mot tältduken och bjuda besökaren på kokkaffe och torkade läckerheter från våra skogar för sinnena doft, smak och känsel. Varje rum består av tältduk och ett antal teleskopstavar i kompositmaterial som fästs mot en golvskena. Golvet i Ljusrummet och Landskapsrummet är reflekterande, för att förstärka projektionen mot väggarna. Upplevelserummen är beräknade för att 5 personer kan vistas i utrymmet samtidigt men behörigt avstånd emellan sig. Varje rum är utformat så att två personer ska kunna hantera uppsättning av konstruktionerna tillsammans. Konstruktionerna är något vädertåliga men lämpar sig bäst för inomhusbruk för bästa hållbarhet och livslängd.

(Klicka på bilden nedan för att förstora)

                                      

Landskapsrummet                            Ljusrummet                                      Vardagsrummet
Reflekterande golv                            Reflekterande golv
1 projektor                                           2 projektorer
Ljudsystem                                          Ljudsystem

 

”Your True North ger dig en glimt av en arktisk värld genom alla sinnen.
Vi tar Kiruna till dig.”

 


Bakgrund

Your True North är en del av c/o Kiruna projektet som pågått mellan 2018-2020 på Tillväxtavdelningen på Kiruna kommun. Arbetet intensifierades mellan februari-juni 2020 då det anlitades en projektledare för Your True North. Starten till projektet föddes under en serie av workshops kring platsinnovation där olika branscher representerades och det utkristalliserades ett behov av en produkt som kunde ge en samlad bild av Kirunas mångfald och innovationskraft.

Tidigare finansiärer
Kiruna kommun
LKAB
Sparbanken Nord
Piteå Science Park / Intersective Innovation
Region Norrbotten

Arbetsgrupp
Projektledare
Emma Jonsson / Din Samarbetspartner

Projektstöd
Ann-Christin Aspvik / Stimo (på uppdrag av Kiruna kommun)
Anna Mård & Anna Marklund / Piteå Science Park

Projektdeltagare
Monica Risenius & Elin Håkansson / Kiruna Lappland EF

Arkitektbyrå: Warm in the winter
Kommunikationsbyrå: Oh My
Filmproduktion: Viktor Björnström Media

 

INTRESSERAD? Kontakta Elin Håkansson – elin@kirunalapland.se