Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Fjällanläggningarna öppnar för sommaren

juni 7, 2024

Att sommaren kommer lite senare här uppe i Arktis är inget nytt. Kring mitten på juni startar sommarsäsongen, när snön smälter undan till fjälls och myggen vaknar. Vandringsäsongen brukar vi säga startar fullt ut efter midsommar, men som alltid här uppe får man vara beredd på snabba väderomslag.

Abisko

I natursköna miljöer kan vandringen börja, under dagen eller i midnattssolens sken. Välj en dagstur i lättillgängliga Abisko nationalpark eller längre vandringar längs den världsberömda Kungsleden. Ta sittliften upp på Njullá, även kallat blomsterfjället, njut av en kopp kaffe på Aurora Sky station och ta del av den magiska utsikten över Sveriges största fjällsjö Torneträsk. Avnjut slow food på Brasseriet eller besök Restaurang Kungsleden för en magnifik utsikt över Torneträsk och Abiskofjällen.

Öppnar
Abisko Mountain Lodge 21 juni
Kungsleden fjällstugor 14 juni
STF Abisko Turiststation med full service 17 juni
Aurora Sky Station 13 juni

Björkliden

I Björkliden finns spännande platser att besöka, så som Rallarkyrkogården som är en av Sveriges mest unika kyrkogårdar. Eller varför inte uppleva ett av Sveriges längsta grottsystem Kåppasjokkgrottan. Vill man ha en lite kortare tur så finns Silverfallet/Rákkasgorži nära, där man även kan njuta av en picknick på stranden eller ta ett svalkande dopp i Torneträsk. På Hotell Fjället finns det möjlighet att hyra mountainbikes, fiskeutrustning och golfutrustning i Sportshopen. Vill man göra en längre tur kan man vandra till Sveriges högst belägna fjällstation, Låktatjåkko Fjällstation.

Öppnar
Björkliden Fjällby 28 juni
Låktatjåkko Fjällstation 1 juli

Riksgränsen
Niehku Mountain Villa 27 juni
Riksgränsen midsommarfirande 20-23 juni

Nikkaluokta och Kebnekaise

Här tar allmän väg slut och de flertalet fina vandringsleder, som passar alla, tar vid. Bestig Sveriges högsta berg Kebnekaise och utforska de vackra dalgångarna Visttasvággi och Láddjuvággi. Nikkaluokta med omnejd har fina fiskesjöar, det finns även möjlighet att hyra kanot eller följa med på en guidad båttur. Det går även att uppleva den fantastiska naturen genom att följa med på en fjälltur med islandshäst.

Öppnar
STF Kebnekaise Fjällstation 13 juni
Nikkaluokta Sarri 15 juni
Restaurang Enoks 22 juni