Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Abisko

Byns nordsamiska namn Ábeskovvu betyder ungefär ”skogen vid det stora vattnet”, där ”det stora vattnet” syftar på Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk.

Området har under årtusenden varit hem för samer som följde hjordar av vildren mellan skogslandet och fjällen. Man jagade och fiskade i området. Rester av de fångstgropar som användes för ren och älg syns än idag. Man kan även se spår av gamla härdar och kåtaplatser.
Abisko nationalpark bildades 1909 som en av de första i Sverige. Några år tidigare byggdes järnvägen från gruvan i Kiruna fram till den isfria hamnen i Narvik där järnmalmen kunde skeppas iväg. Rallarna skapade under byggandet små samhällen längs den framväxande järnvägen. Vandringsleden ”Rallarvägen” som användes för att transportera material är ett minne från den tiden.

Här ligger också Abisko naturvetenskapliga station där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför annan naturforskning i arktisk miljö.

Abisko nationalpark har ett rikt djurliv under alla årstider och här finns de flesta fjällväxter. Njullá kallas ibland för ”blomsterfjället” på grund av sin blomsterrikedom. Den mycket sällsynta orkidén lappfela är en av rariteterna.

Abisko samhälle, där det flesta boenden samt matbutik och bensinstation finns, brukar kallas Abisko Östra. Här hittar du också Abisko Mountain Lodge där du bor bra och avnjuter slow-food på Restaurang Brasseriet. STF Abisko Turiststation ligger 3km bort, i Abisko Västra. I den KRAV2-certifierade Restaurang Kungsleden äter du god mat med en magnifik utsikt över Torneträsk på ena sidan och Abiskoalperna på den andra sidan.

Boende och restaurang

Naturum Abisko

Här visas en fast utställning om Abisko nationalpark, dess geologi, flora, fauna, klimat och kulturhistoria. Personalen hjälper dig gärna med turtips och information om området. Sommartid erbjuds guidade turer och andra aktiviteter. Läs något i biblioteket eller ta del av föreläsningar och bildspel. Här finns också en barnhörna där barnen kan leka och pyssla. Läs mer om aktuella program och öppettider!

Sommarbesöket

Aurora Sky Station

Kan besökas både sommar, höst och vinter. Under vintern kan du se norrskenet dansa över himlavalvet medan midnattssolen lyser upp natten på sommaren. Med linbana åker du upp till fjället Nuolja där Aurora Sky Station är belägen och erbjuder en fantastisk utsikt över nationalparken, Torneträsk och den berömda Lapporten.

En hisnande sommarupplevelse
Abisko Nationalpark

På strövartåg

I Abisko finns allt mellan en halvtimmes utflykt till ett flerdagars äventyr längs Kungsleden. Abisko Canyon är lättillgängligt och bör besökas av alla som stannar till i Abisko. Här kommer lite tips från STF Abisko på kortare turer i nationalparken. Dokumentet kan du ladda ner och spara.

Tips på vandringar i Abisko
Jessica Nildén
Abisko Canyon i höstfärger
Det blå hålet

Norrsken i Abisko

Abisko anses vara en av de bästa platserna på jorden att se norrsken ifrån. Det beror på att området ligger i regnskugga från Atlantens fuktiga luft och ofta har klart väder. Det finns många guidade aktiviteter att delta på för att uppleva norrskenet. Ett tips är att följa med på en fototur med professionella norrskensfotografer och föreviga minnet av den spektakulära himlashowen.

Norrskensupplevelser i Abisko
Balkongen Aurora Sky Station i Abisko norrskensupplevelse
Skidor/Snöskor

Nuolja Offpist

I februari öppnar Nuolja Offpist för utförsåkning med magisk utsikt. Det finns också fina utflykter att göra med turskidor eller snöskor. En kortare tur går till Marmorbrottet eller Nissunjåkkas kanjon eller en något längre tur som tar dig till en mysig stugplats inne i högfjällsdalen Kårsavagge. Området mellan Abisko och Narvik erbjuder också otaliga toppar att bestiga med stighudar under skidorna.

Nuolja Offpist

Guidade aktiviteter i Abisko

Se alla aktiviteter i Abisko

Till Abisko från Kiruna

Hitta hit

Abisko ligger 93km från Kiruna längs E-10 norrut i riktning Narvik. Det tar ca en timme att köra med bil. Tåg går året runt två gånger dagligen och buss går under säsong. Visit Abisko kör också bussar längs sträckan mellan Kiruna och Riksgränsen.

Du kanske också är intresserad av