Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Björkliden

Den lilla fjällbyn Björkliden är både en charmig skidort med ett lite lugnare tempo och en startplats för att ge sig ut på äventyr.

James Cripps

I slutet av 1890-talet när Malmbanan byggdes behövdes bostäder för ingenjörerna byggas efter banan. Valet hamnade på Björkliden då det låg mitt emellan Kiruna och Narvik. Det var en relativt skyddad plats och med en fantastisk utsikt över Torneträsk och Cuanjávággi, eller Lapporten. Björklidens äldsta byggnad är Gammelgården som idag fungerar som ski lodge.

År 1939 stod Hotell Fjället klart och bygget av Låktatjåkka Fjällstation påbörjades. När Narvik invaderades i början på 1940-talet avtog turismen upp till Björkliden. Men så snart kriget var över tog den fart igen. Nästan 30 år senare brann Hotell Fjället ned och efter branden började en återuppbyggnad och renovering av hotellet. År 1974 öppnade det nya Hotell Fjället i nästan samma lokaler som idag. Under åren har fler liftar byggts till, stugor tillkommit och golfbanan har utvecklats.

Björkliden ski resort Kiruna

I Björkliden finns Sveriges tredje högsta fallhöjd, mängder av natursnö och vackraste utsikten i Skandinavien. Så det är inte konstigt att Björkliden blivit en så omtyckt skidanläggning. Här finns flera olika liftar och pister att välja mellan som passar alla, allt från nybörjare till proffsåkare. Vill du istället komma bort från pulsen kring liftar, pister och afterski finns det flera off-pist stråk att välja mellan.

Är du helt ny i skidbacken eller vill lära dig mer om var du hittar den bästa åkningen i området finns det möjlighet att boka privata skidlektioner. Det finns också skidskola för barn och guidade toppturer och offpist turer.

Vid uppvisande av giltigt liftkort finns en gratis transferbuss mellan Riksgränsen och Björkliden så att du kan passa på att uppleva båda skidorter under din vistelse.

Det finns även flera möjlighet till längd och turskidåkning längst något av de olika längdspåren. Vill man göra en längre tur kan man åka till Låktatjåkko Fjällstation och fika en Låkktavåffla eller göra en tur till Kratersjön. Även en tur till Trollsjön eller Kärkevagge är att rekommendera.

Skidutrustning och snowboards finns att hyra i Sportshopen. Under sommaren finns det möjlighet att hyra mountainbikes, fiskeutrustning och golfset.

 

Bo och Äta

Låktatjåkko Fjällstation

Sveriges högst belägna fjällstation på 1228 meter över havet. Låktatjåkko Fjällstation är en helt unik fjällanläggningen med sängplatser, restaurang, bar, bastu och dusch nio kilometer från Björkliden mitt i väglöst land.

Läs mer
Björkliden Låktatjåkko

Upptäck Björkliden

Jessica Nildén

Kratersjön och midnattsolsröset

Kratersjön ligger ca 3,5 km från Björkliden Fjällby. Om du vill ta en något längre tur och uppleva mer av fjällen kan du kombinera med en tur förbi Midnattssolsröset.

Läs mer
Björkliden Kåppasgrottan Robin Anderson

Kåppasjokkgrottan

På tur genom ett av Sveriges längsta grottsystem. Ovanför Björkliden i bäcken Kåppasjokk, finns grottsystemet Kåppasjokkgrottan som hittades på -80 talet.

Läs mer

Rallarleden

Leden mellan Abisko till Rombaksfjorden i Norge användes för att frakta material till järnvägen när den byggdes för över 100 år sedan. Idag används leden till vandring och cykling.

Läs mer
Jessica Nildén
Visste du att Rakkasjohka betyder kärleksbäcken på samiska?

Rakkasjohka - Silverfallet

Läs mer

Bli inspirerad

Golfbanan i Björkliden började anläggas redan 1929, idag är det en av världens nordligaste och mest spektakulära golfbana. Den anses också vara en av Sveriges vackraste golfbanor.

Guidade aktiviteter i Björkliden

Till Björkliden från Kiruna

HITTA HIT

Björkliden ligger 104km från Kiruna längs E-10 norrut i riktning Narvik. Det tar ca en och en halv timme att köra med bil. Tåg går året runt två gånger dagligen och buss går under säsong. Visit Abisko kör också bussar längs sträckan mellan Kiruna och Riksgränsen.

Du kanske också är intresserad av