Leden är lättvandrad och börjar med en fin slinga genom björkskogen. Sedan väntar en något brant stigning, men när du kommit förbi den biten så belönas du med en alldeles underbar utsikt. Stanna en stund vid den stora stenen och njut av omgivningen, drick lite vatten och återhämta andan.
Nu fortsätter vandringen in i dalen, ett riktigt sagolandskap. Dalen är fylld av storslagna stenformationer som ligger utspridda över hela dalen och det är detta som skiljer Kärkevagge från andra dalgångar. De stora stenblocken är resultatet av den senaste inlandsisens framfart. Du passerar grönskande ängar med massor av fjällblommor och mitt i dalen ligger ett stort deltaområde. På vägen stöter du på små bäckar där du kan passa på att fylla vattenflaskan med kallt, gott fjällvatten.
Rissájávri, mer känd som Trollsjön, ligger längst inne i den 6 km långa dalen och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den härligt turkosgröna sjön består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Svergies klaraste med ett siktdjup på ca 36 meter. Stanna här en stund, ät den medhavda matsäcken och beundra av de vackra omgivningarna, men undvik att bada i sjön.
Sjön har ett helt unikt ekosystem och vattnet är sterilt, vilket innebär att det inte finns några fiskar eller andra organismer i sjön. Den här känsliga miljön gör sjön extra viktig att ta hand om. Bad i Trollsjön kan påverka vattnets klarhet och förändra siktdjupet, vilket kan skada det fina ekosystemet. Vi vill gärna att denna fantastiska plats ska bevaras i sitt ursprungliga tillstånd, så att både ni och framtida besökare kan njuta av dess magiska skönhet.
Tack för att ni hjälper till att bevara Trollsjön och dess unika natur!
Med bil kör du E10:an mot Narvik. Ca 2 mil efter Björkliden, innan Vassijaure, kommer en skylt där det står ”Låktajokk”.
Säkrare att besöka Låktatjåkka och Rissajaure/Trollsjön
I början av juli 2022 färdigställdes Låktatjåkka parkering som ligger i anslutning till startpunkten för vandringsleden mot Låktatjåkka och Rissajaure/Trollsjön. Intill parkeringen finns även ett vindskydd med grillmöjlighet. Parkeringen är öppen juni-september.
Säkerheten och tillgängligheten längs vandringsleden förbättras även genom att järnvägen från och med juli 2022 korsas utan att behöva beträda spårområdet vid Låkta järnvägshållplats. Delar av vandringsleden leds därför om och spångas vilket gör det lättare att ta sig fram vid blöta och steniga partier.
Följ skyltning och markerad led.