Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

8 tips för en hållbar vistelse i Kiruna

Kiruna in Swedish Lapland är en arktisk destination där du får uppleva kontraster från norrsken till midnattssol, Sveriges högsta berg och världens största underjordiska järnmalmsgruva, uråldrig samisk kultur och en pågående stadsomvandling. Här hittar du oändligt varierande aktiviteter och vi möter dig med varmt värdskap. Vi är måna om vår fina destination och hoppas att du med hjälp av våra tips vill göra din vistelse i Kiruna lite grönare.

1. Kollektivtrafik & Apostlahästarna

Från Stockholm till Kiruna är det drygt 1230 km. För dig som vill vara lite mer grön så kan du välja nattåget och på så sätt även få se en hel del av Sveriges omgivningar. Även inom Kiruna är avstånden ofta stora, men med lite planering kan du nyttja de kollektiva alternativen som finns för att ta dig runt som tåg och buss. Visste du att Sveriges vackraste tågsträcka finns här? Att promenera eller hyra en cykel är också ett fantastiskt sätt att upptäcka det staden har att erbjuda i lugn och ro.

2. Naturliga vattenkällor

När du kommer till Kiruna kommer du märka att vi har riktigt gott kranvatten. Skippa därför att köpa vatten och fyll istället din egen flaska med vårt smaskiga kranvatten som du kan fylla på lite här och var. Och när du riktigt vill lyxa till det så fyller du kåsan/flaskan med vatten direkt från fritt strömmande älvar och jokkar. Du sparar pengar och du sparar på miljön!

Foto: Magdalena Lindholm

3. Återvinn

I Kiruna, och Sverige, är vi noga med återvinningen. Om du råkat köpa en engångsflaska så se till att panta den istället för att slänga i soporna. Återvinningsstationer finns utplacerade på flera ställen runtom i Kiruna. På många hotell kan du också välja att exempelvis återanvända din handduk innan den tvättas och tacka nej till städning av rummet varje dag om det inte behövs. Innan du bokar ditt boende kika gärna på deras webbplats om deras hållbarhetsarbete eller mejla och fråga!

4. Gynna lokala företagare

Kiruna må vara en liten stad men vi har ett stort utbud av duktiga företagare som erbjuder lokala tjänster och produkter. Självklart vill du ha med dig en souvenir från din arktiska resa, och när du handlar lokalt finns också ofta en spännande historia till produkten. När du bokar aktiviteter hjälper du också den lilla turismaktören att sätta mat på bordet.

5. Respektera lokalbefolkningen

Kirunabor kan vara en gnutta reserverade och blyga, men vi är också väldigt hjälpsamma och vänliga. Med ett leende kommer man långt. Vi uppskattar enkla ting som att fråga om lov innan man tar en bild på någon, respekterar kösystemet och passar tider.

6. Lämna inga spår

Vi delar gärna med oss av vår vackra natur till besökare, men tänk på den gyllene regeln som säger ”inte störa – inte förstöra”. Vår natur är ingen vildmark utan ett kulturområde som växt fram efter att samerna varit här i tusentals år. Den orörda natur som finns är därför ett kulturarv som vi respekterar och vill föra vidare. Du kan hjälpa till genom att hålla dig till markerade leder, var mån om växtligheten och inte störa djurlivet. Om du vill växla upp och dessutom göra en god gärning och vara att föredöme för andra så kan du plocka med dig lite extra skräp som du ser liggandes i naturen. Vi som njuter av naturen har också ett viktigt ansvar i att skydda och bevara den.

7. Ät vegetariskt och lokalproducerat

I Kiruna har vi jagat och fiskat sedan urminnes tider och gör så än idag. Kanske vill du följa med på en fisketur och fånga dagens middag? Många restauranger erbjuder också spännande vegetariska och veganska alternativ. Det lokalproducerade ren- och älgköttet är en delikatess du inte bör gå miste om!

8. Njut av livet

Vi som bor i Kiruna spenderar väldigt mycket tid utomhus och en stor anledning till att vi valt att bosätta oss här är just att vi har naturen runt knuten. Här får du chansen att uppleva en digital detox – koppla bort telefonen, ge dig ut i naturen och använd dina sinnen för att ta in alla intryck. Var närvarande och njut av lugnet som infinner sig. Tro oss, vi vet vad vi pratar om! Behöver du lite hjälp på traven så kan vi varmt rekommendera ett avkopplande skogsbad.

Tack för att du bryr dig! Tillsammans arbetar vi för en hållbar destination och en lite grönare värld!

Du kanske också är intresserad av