Världselit och motionärer kommer varje vinter på träningsläger till Kiruna. Här finns tidig snö och välpreparerade spårsystem för både skejt och klassisk åkning, såväl för elitåkaren som motionären, alldeles i närheten av Kiruna centrum. Skidspåren är upplysta under kvällarna och underhålls regelbundet för bästa möjliga skidåkning. Under de kallare månaderna kan det vara bra att ha en pannlampa nära till hands då belysningen släcks vid temperatur under -20 grader.
Inom kommunen erbjuds hela 6,3 mil längdspår, varav 2,8 mil är elbelysta och på Matojärvi idrottsplats i anslutning till Matojärvi World Cup-spår finns en skidstadion. Vill du skida tillsammans med din fyrfota vän så går det alldeles utmärkt på alla spår så länge hunden hålls kopplas. Hundkörning får dock endast ske på skatesidan.
På Camp Ripan och Café Sport Luossavaara kan du hyra längdskidor över dagen och direkt bege dig ut i spåren som ligger alldeles runt knuten. De flesta spåren är fria att åka i, men för de avgiftsbelagda spåren behöver du köpa ett skidpass.
Längdåkningssäsongen sträcker sig ända från slutet av oktober till slutet av april.
Visste du? Den legendariska längdskidåkaren Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson som föddes i den lilla byn Kurravaara tog hem OS-guld 1936.
* Elljusspår Lombolo 8,9 km
* Elljusspår Jägarspåret 3,3 km
* Elljusspår anslutning Matojärvi-Jägarspåret 1,5 km
* Elljusspår Matojärvi 2,2 - 5,0 km (avgiftsbelagt)
* Hundspår 8,0 km
* Slädhundspår
* Motionsspår totalt 17,0 km ej belysta
Ett par turskidor kan i många fall vara ett trevligare val än längdskidor i fjällmiljö. När det blir fråga om stigningar på ett antal höjdmeter så finns det förmodligen inget värre än att ha ett par smala och bakhala längdskidor på sig. När det är dags för nedfart är det smått omöjligt att ploga eller ens stanna med dem, så ska du åka skidor i fjällen är turskidor eller randonnée ett hett tips!
Ädnamvaara
Lokalbornas helgfavorit! Ungefär 8 kilometer utanför Kiruna börjar leden till lågfjället Ädnamvaara, med en topp på 790 meter över havet. Uppe på fjällsluttningen, precis ovan trädgränsen, finns ett café i Ädnamvaarastugan som öppnar i slutet på februari. Här kan du njuta av gott fika och en vacker utsikt över staden.
Nikkaluokta
Här finns preparerade skidpår för både skate och klassisk stil. En solig vårdag är det fint att susa fram till glaciärsjön Láddjujávri. De första kilometrarna skidar du genom björkskogen sedan öppnas landskapet upp sig med vidsträckta myrar och du ser Kebnekaise massivet framför dig. Turen är drygt 11km totalt. Ät gott i restaurangen eller övernatta i Enoks mysiga fjällstugor.
En något längre skidtur på 19km tar dig till Kebnekaise Fjällstation. Det flesta vet att Kebnekaise är Sveriges högsta berg, men man bör också veta att det är ganska lätt skidåkning från Nikkaluokta till fjällstationen. På slutet är det en stigning på ca 280 höjdmeter, men du kan lugnt använda dina vanliga längdskidor på denna tur. Ett tips är att åka med skotertransporten upp och skida tillbaka till Nikkaluokta. Turskidorna hyr du på fjällstationen och lämnar tillbaka hos Nikkaluokta Sarri.
Kebnekaise
När du väl kommer upp till Kebnekaise Fjällstation går det utmärkt att åka skidor på såväl berg som i dalar, men här kan du behöva byta skidor! Så länge du åker skidor i dalen nedanför fjällstationen så går det bra med vanliga längdskidor, men på andra ställen kan det vara svårare. Om du till exempel åker in i Tarfaladalen blir det ganska mycket stigning. Det är egentligen inte så bekymmersamt att ta sig upp med vanliga skidor, men på vägen tillbaka kan det bli ganska hög hastighet i nedförsbackarna, och då är det svårt att stanna med längdskidor. Kolla därför med sportshopen på fjällstationen innan du ger dig ut på tur, så kan de tipsa om bästa skidvalet.
Abisko
I Abisko, 93 kilometer från Kiruna, finns visserligen offpist-åkning från berget Nuolja, men i Abisko nationalpark finns vackra omgivningar att uppleva med hjälp av längd- eller turskidor. Fina och lätta längdskidspår mellan 3,5-9km. Abisko har uthyrning av utrustning, och även här bör man överväga turskidor om man vill komma några höjdmeter upp i fjällen.
Björkliden
I Björkliden finns fina längdspår uppe på fjället och i skogsmiljö, från lätt till medelsvårt. Skida förbi historiska platser som Rallarkyrkogården och se fantastiska utsikter som den berömda Lapporten. I Björklidens sportshop finns skidor att hyra som passar alla typer av åkare och i skidverkstaden utförs även service av din befintliga utrustning.
Ett perfekt mål för dagsutflykter är att ta sig upp till Låktatjåkko Fjällstation, Sveriges högst belägna fjällstation. Uppåt är det skidor med stighudar som gäller, för stigningarna är relativt branta. Neråt (och det har du säkert redan räknat ut) går det desto fortare, och då är randonné eller turskidor nästan ett måste. En del väljer att åka upp med skoter eller bandvagn och att åka ned med slalomskidor, och det går alldeles utmärkt! Om du tar dig upp till Låktatjåkkas topp kan du även passa på att åka Kopparåsrännan, vilket räknas som ett av Sveriges finaste offpiståk.
Riksgränsen
Riksgränsen öppnar aningen senare på vårvintern men har öppet ända till slutet av maj. Området må vara känt för offpist-åkning och heliskiing, men här finns även fina utflykter för dig som föredrar skidåkning på längden.
Om du vill ha turskidåkning på ett riktigt spektakulärt spår med otrolig utsikt, ska du välja denna tur: Riksgränsen – Katterjåkk – Kärkevagge – Låktatjåkko Fjällstation – Björkliden. Turskidspåret är märket med ruskor/ledkryss från Katterjåkk till Låkta. Innan du beger dig ut på denna sträcka så kontakta sportinformationen i Riksgränsen eller Björkliden för att få mer information om snöläget. Ett klassiskt topptursalternativ för alla som älskar att gå på topptur är Vassitjåkko nord som startar i Vassijaure.
Kungsleden Abisko – Nikkaluokta (flerdagarstur)
En skidtur efter Kungsleden mellan Nikkaluokta till Abisko är en klassiker. Många startar turen vid STF Abisko Fjällstation, men det går precis lika bra att starta äventyret i Nikkaluokta. Oavsett riktning får du uppleva ett storslaget landskap i det mest högalpina området av Kungsleden – vid Tjäktjapasset passerar du ledens högsta punkt på 1 150 meter över havet. Längs efter sträckan finner du STF:s fjällstugor, med ett avstånd mellan 12 och 20 kilometer mellan varandra. Det innebär bra sträckning för dagsetapper om man har normalkondition och inleder etappen på morgonen. Glöm ej att planera för en extra dag, vid dåligt väder.
Ibland kan det vara skönt att skida tillsammans med en professionell guide
Ibland kan det vara skönt att skida tillsammans med en professionell guide