Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Dags för skidåkning till fjälls!

januari 17, 2024
Skidåkning till fjälls i Björkliden Björkliden, foto: Matti Rapala

Många lokalbor skulle nog säga att vårvintern i Kiruna är bästa säsongen på året. Förutom det fantastiska isfisket så är det under den här perioden som fjällanläggningarna slår upp portarna så du får njuta av härlig skidåkning till fjälls.

Björkliden och Riksgränsen

Familjevänliga Björkliden är först ut med sin skidpremiär. Här får familjen mer tid att umgås, skidsystemet är överskådligt och det är alltid nära till backen oavsett var du bor i Björkliden. Här kan du välja mellan allt från offpist, längdskidåkning och toppturer till heliskiing. Avsluta med härlig after-ski! Eller varför inte göra en utflykt till Sveriges högst belägna fjällstation och prova den berömda ”låktavåfflan”?

En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen. Här finns lättillgängliga offpiståk och mängder av utmaningar för den mer avancerade skidåkaren, såsom ”Uffes vägg”, ”Rimfors” och Nordalsfjäll där NM i extremskidåkning körs i maj varje år.

Öppnar
Björkliden 9 februari
Riksgränsen 23 februari

Nikkaluokta och Kebnekaise

Den 24 februari öppnar Nikkaluokta Sarri för säsongen. Här är bästa start eller avslut på Kungsleden med turer mot Abisko eller Ritsem. Skidturer i Nikkaluokta är en vårvinterdags dröm. Upplev tystnaden i Vistasdalen, utsikten från kalfjället eller ta dig genom björkskogen i Ladtjodalen. Härifrån kan du även göra en dagsutflykt till Sveriges högsta berg Kebnekaise – det går dagliga skoterturer efter tidtabell till STF Kebnekaise Fjällstation som öppnar den 4 mars.

Öppnar
Nikkaluokta 24 februari
STF Kebnekaise Fjällstation 29 februari

Abisko

Nuolja Offpist är välbekant i skidåkarkretsar som ett unikt fjäll för offpistskidåkning. Fjället ligger i Abisko nationalpark och är också Abiskos stolthet. Offpistskidåkningen kombinerat med panoramavyn över Torneträsk, Lapporten och Abiskoalperna är dessutom svårslagen! Med sina 500 fallhöjdsmeter finns även oändliga möjligheter att hitta nya linjer i naturlig fjällterräng – det är bara din fantasi och kreativitet som sätter stopp!

Öppnar
Nuolja Offpist 16 februari

Ska du skida längs Kungsleden? Se öppettider för fjällstugorna här!