Johan Adermalm
Johan Adermalm
Johan Adermalm
Johan Adermalm
Katja Bechtloff

Ráidu – Möte med renar

Kom och upplev den traditionella samiska livsstilen samtidigt som du får prova på konsten att köra rensläde tillsammans med våra hängivna guider i Jukkasjärvi. Hjälp oss att träna, mata och köra renarna medan ni lär er om deras avgörande betydelse för det samiska levnadsättet.
Åk i en skoterkälke längs den frusna Torneälven till de rengärden som ligger på en historisk och fint belägen plats i Jukkasjärvi. Vi guider dig genom ett rekonstruerat sameviste och du kommer se och känna varför renen är länken mellan naturen och vårt folk.
Som många andra renskötare, stödutfodrar vi en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa de att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Här finns det både vuxna och yngre renar som ni möter och välkomnas av när ni gemensamt matar dem. Nyfiket och nosande kommer renarna fram och äter ur din hand.
Renskötaren kommer även visa konsten att kasta lasso. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi tämjer och tränar fortfarande några av våra renar for att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren, och du är en del av detta! Nu är det dags att köra din egen ren med släde runt en kort bana. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd.
Efter renkörningsdelen välkomnas du in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa och lär dig mer om samernas kultur, historia och vårt moderna levnadssätt. Du bjuds på den samiska nationalrätten suovas, rökt renkött, som steks över den öppna elden och serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt. Måltiden äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe.

PRIS 1: Vuxen: 1 980 kr. Barn (3-12 år): 990 kr.
PRIS 1 PERIOD: Dagligen, 4 – 30 nov 2019, 13 – 31 jan 2020 & 1 – 31 mars 2020.
PRIS 2: Vuxen: 2 280 kr. Barn (3-12 år): 1 140 kr.
PRIS 2 PERIOD: Dagligen, 1 dec 2019 – 12 jan 2020 & 1 – 29 feb 2020 (ej 24 dec).
START: 13.30 Nutti Sámi Siida Gard, Marknadsvägen 84, SE – 981 91 Jukkasjärvi.
SLUT: 17.00 Nutti Sámi Siida Gard.
TUR- OCH RETURTRANSFER MED MINIBUSS (ingår, anges vid bokning):
UPPHÄMTNINGSOPT.: 13.10 Kiruna hotellen/Tourist Center, 13.30 Icehotel.
AVLÄMNING: Ca 17.20 Icehotel, 17.45 Kiruna hotellen och Tourist Center.
MAT: Rökt renkött med samisk glödkaka, lingonsylt, lingondricka och kaffe/te ingår. Matallergier/intoleranser anges vid bokning.
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar, mössa och hjälm ingår.
GRUPPSTORLEK: Min 1, max 16 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.