Osäkra snöförhållanden i fjällen

Det råder osäkra snöförhållanden och därmed en ökad risk för snöras i stora delar i Norrbottens fjällkedja. Var försiktig om du tänker bege dig ut till fjälls och håll dig uppdaterad!

English flag
Gå tillbaka

Oaggut – Ut och fiska

Marknadsvägen 84, Jukkasjärvi

Oaggut – Ut och fiska

Boka

Fiskar som vakar. Doften av en eld. Ljudet av en älv som brusar, eller sjövattnet som kluckar lugnt mot Hemligjaures strand. Fisket fascinerar de flesta och känslan när det nappar kan inget mäta sig med. Så kom med oss till våra favoritfiskeplatser för en dag av både lugn och adrenalin!

Fisket är, tillsammans med fångsten och jakten, den äldsta näringen i det samiska samhället. För en del samer har fisket varit den huvudsakliga inkomstkällan och för många renskötare blev det räddningen de år renbetet var dåligt. Det finns till och med ett gammalt skoltsamiskt uttryck som säger ”skogen vågar man inte lita på, men sjön låter inte en man förgås”. Därför bjuder vi in till ett härligt fiskeäventyr vid en av nationalälvarna eller sjöarna runtikring, för fiske av bl.a. röding, öring, sik, harr och gädda.

Ett perfekt dagsäventyr för dig som är intresserad av lättillgängligt fiske och vacker natur i Kirunas närområde. Guiden hämtar upp er med minibuss på Reindeer Lodge eller valfritt hotell i Jukkasjärvi/Kiruna och kör er sedan till de vatten vi föredrar och där fiskarna brukar stå. Vi tar minibussen hela vägen till stranden, men exakt var vi hamnar anpassas efter väder och vind. Vi börjar fiska direkt när vi kommer fram för att inte missa en minut. När kaffesuget smyger sig på gör vi upp en liten eld, och de som vill kan komma dit för samtal och skratt. Här berättar guiden gärna mer om den samiska kulturen och dess koppling till fisk och vatten. Lunchen består givetvis av fisk, förhoppningsvis egenfångad men garanterat lokal.

Efter avslutad tur skjutsas alla gäster tillbaka till sina respektive hotell. Turen passar alla, oavsett förkunskaper. Guiden som följer med visar gärna grunderna i fiske för att du ska få en så bra start på fiskekarriären som möjligt. Vill du hellre sätta i gång själv med egen utrustning så får du gärna göra det. Det viktigaste är att alla får njuta av sol, vind och vatten helt på sin egen nivå! Vi jobbar dock alltid med fiske på ett etiskt och hållbart sätt, oavsett om du väljer att ta upp fisken till lunch eller att släppa tillbaka fångsten. Vi informerar om och håller oss till de bestämmelserna som gäller under den dagen och i det vattenområde vi fiskar med dig.