English flag
Gå tillbaka

Gáisi – Fjällvandring i Sápmi

Marknadsvägen 84, Jukkasjärvi
vandring i Sápmi Katja Bechtloff
vandring i Sápmi

Gáisi – Fjällvandring i Sápmi

Boka

Fjällen ropar. En krokig fjällbjörk som tål alla slags väder, en vindpust som leker med myggen bland rishedar. Milsvid utsikt över Torneträsk med imponerande fjälltoppar, dalgångar och vattenfall som kuliss. Följ med oss på en härlig vandringstur under de ljusa årstiderna i Kiruna-Abiskofjällen där renen ännu strövar fritt och där det varierande landskapet visar sig i sin fulla prakt.

Att förflytta sig till fots är hälsosamt och det ursprungliga sättet man färdats på i fjällen under barmarksperioden. Det här är en perfekt dagsutflykt för dig som är intresserad av frisk fjälluft och fjällnatur, som är samernas och renens hem, ett kulturlandskap som också påverkas av både järnväg och andra verksamheter.

Guiden hämtar upp er med minibuss på Reindeer Lodge eller valfritt hotell i Jukkasjärvi/Kiruna och tar er nordvästerut, upp mot fjällen, allt under mindre än en timmes färd. Ju högre upp vi kommer desto mer öppnas landskapet och fjällen breder ut sig framför oss. Vi parkerar bussen vid Torneträsk station, checkar av vår utrustning och börjar vår vandring med lite lättare stigning genom låg fjällbjörkskog upp på kalfjället.

Kalfjället välkomnar oss med fantastiska vidsträckta vyer, snöklädda fjälltoppar och grönskande dalgångar. Djurlivet är rikt och om vi har tur, så kan vi iaktta renar och lämlar på sina vandringar. Vår guides tränade ögon gör det sannolikare att vi inte missar något på vägen och det finns tid att stanna och njuta, kanske vid en porlande fjällbäck. Vattnet är rent och kristallklart och att smaka en kopp vatten från bäcken är både uppfriskande och törstsläckande.

Vandringen är på ca 5 till 8 km kilometer där den avslutande utsikten från berget Nagirvárri är värd hela mödan. På en lämplig plats stannar vi för vår lunchrast. Maten är en del av upplevelsen och vi tillagar den av råvaror från naturens skafferi i Sápmi. Under tiden, tills kaffet kokat klart, berättar vår guide mer om natur, djurliv och renskötseln som bedrivs i dessa trakter, och delar med sig av spännande upplevelser hen har varit med om. När vi kommit ner från fjället igen åker vi tillbaka och är i Kiruna/Jukkasjärvi på sen eftermiddag.