STF Kebnekaise Fjällstation är en av tre finalister till Grand Travel Award Ekoturismpriset 2026. Priset delas ut av Naturturismföretagen till det företag som bäst levandegör svensk ekoturism. Vinnaren utses den 29 januari vid Berns i Stockholm.
Att driva en fjällstation dit bilvägen inte når kräver genomtänkta och hållbara lösningar. Under de senaste åren har Kebnekaise fjällstation gjort en omfattande omställning i både kök och logistik. Under 2025 har stationen minskat klimatavtrycket från maten med 18 ton koldioxidekvivalenter, en minskning med cirka 20 procent. Nästan alla transporter sker idag på snöföre, vilket minskar behovet av helikopterlyft.
Menyerna har anpassats för att minska behovet av färskvaror och utgår numera från råvaror med längre hållbarhet, vilket gjort det möjligt att minska helikoptertransporterna från dagliga turer 2017 till en gång i veckan. Sänglinne erbjuds endast som tillval, och fjällstationen arbetar även för att minska matsvinn genom försäljning av matlådor med överbliven mat.
– Vi ser klimatförändringarna med egna ögon här uppe. För oss handlar hållbarhet om att göra det vi kan, där vi är och att inspirera våra gäster att göra detsamma. Det mesta på menyn går att ersätta med produkter som har lång hållbarhet eller kan frysas som rotsaker, torrmjölk, röding och renkött. Många reser långt för att komma hit, och vi vill att det ska vara enkelt att göra det på ett miljövänligt sätt. Därför arbetar vi för bättre kollektiva resealternativ till fjällen och säljer inte längre helikopterturer till gästerna. Nomineringen är ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, säger Björn Topplänt, platschef på STF Kebnekaise Fjällstation.
Kebnekaise fjällstation är Green Key-certifierad och har avgett Svenska Turistföreningens Hållbarhetslöfte.