Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Scandic Kiruna öppnar i nya centrum

oktober 20, 2021

Mitt i vad som blir det nya Kiruna reser sig stadens nya landmärke mot himlen. I byggnaden som snabbt blivit Kirunas mest spännande, med sin lekfulla arkitektur inspirerat av Kebnekaise och Lapporten, huserar stadens största hotell, Scandic Kiruna som slår upp portarna den 5 april, 2022.

På Scandic Kiruna möter vildmarken det moderna och den internationellt omtalade nya staden. Kebnekaise och Lapporten i Abisko nationalpark har legat till grund för hotellets exteriör och fasaden med sin u-dal och höga topp har snabbt blivit ett nytt arkitektoniskt landmärke för Kiruna. Redan på entréplanet, vid första fotsteget in i hotellets base camp, kommer gäster att mötas av en inredning inspirerad av den omgivande naturens årstider och detaljer som knyter an till vandring, klättring och naturen runt om staden. Hotellet blir således en naturlig mötesplats för både Kirunabor och långväga gäster.

För besökaren som vill njuta av Kiruna från 45 meters höjd, breder Sveriges nordligaste skybar ut sig i hotellets topp. Här blickar man ut över den vackra naturen genom stora panoramafönster och med lite tur utspelar sig norrskenet utanför fönstret på Lapplandshimlen. På barmenyn står norrländska tapas: ren, löjrom, tunnbröd och röding med smaker från eld, rök och gran, vilket tillsammans med de natursköna och spektakulära vyerna, blir den perfekta inramningen för hotellets besökare.

– Det nya hotellet kommer att få en unik design. Det känns fantastiskt att få öppna ett hotell som har både Lapporten och Kebnekaise som inspiration med den u-dalsformade fasaden och höga topp som reser sig 45 meter mot himlen. Öppna brasor och fantastiska middagsmiljöer i hotellets base camp skapar en mysig stämning på marknivå och efter en kort vandring upp till skybaren får man stadens bästa utsikt mot Kebnekaise i fjärran väst och den lappländska fjällvärlden som omger Kiruna. Enklare än så blir det inte att bestiga Sveriges högsta berg, även om det är från distans, säger Peter Salomonsson, Hotelldirektör för Scandic Kiruna.

Med hållbarhet i centrum
Fastigheten planeras att certifieras enligt det högt rankade miljöstandarden, LEED Silver, vilket innebär att fastigheten kommer att ha en mycket låg vattenförbrukning, är välisolerad och har en genomtänkt konstruktion som optimerar och säkerställer att hotellet har ett lågt energibehov. Scandic Kiruna kommer att drivas helt på förnyelsebar el, producerat av vattenkraft i Norge.

– Hållbarhet är en otroligt viktig faktor i allt vi gör på Scandic och för oss är det viktigt att vi driver hotell i en hållbar fastighet samt att vår hotelldrift har så liten påverkan på miljön som möjligt. Eftersom Kiruna är ett populärt turistmål för både nationella och internationella besökare är det viktigt att alla aktörer i Kiruna, inklusive oss gör vårt yttersta föra att bevara den fantastiska fjällmiljön runt omkring oss, avslutar Peter Salomonsson, Hotelldirektör för Scandic Kiruna.

Boka din vistelse redan nu!