Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Kiruna Lappland och LKAB säkrar skoterleder vintern 2024

februari 6, 2024

När Kiruna Lappland tog del av Kiruna kommuns besked att man inte kommer att pista skoterleder under vintersäsongen 2024 togs beslutet att agera. Kiruna Lappland har drivit på frågan att få till pistning på de huvudleder som trafikeras mest till och från Kiruna inom stadens centrala delar.

Kiruna Lappland har nu i samverkan med LKAB säkerställt pistning av snöskoterleder för vintersäsongen 2024. Det gäller leden till Ädnamvaara, Eatnamvárri, som är mycket trafikerad, samt lederna till Kurravaara och till Oinakka samt avstickare mot flyget från Oinakkaleden.

– Det är viktigt och bra att vi får till detta avtal med LKAB. Kiruna har en stor besöksnäring med 40-talet aktivitetsföretag. Kirunabor med snöskoter uppskattar väl pistade leder. Kiruna är en snöskotertät kommun med över 8 000 snöskotrar. Kirunaborna och besöksnäringen är beroende av ordentligt pistade snöskoterleder. Vi vill att snöskotrar ska hålla sig på bra leder. Utan pistade leder påverkas rennäring, skogsbruk och miljö negativt, säger Peter Salomonsson, vd på Kiruna Lappland.

– Vi är glada att kunna hjälpa till och ser initiativet från Kiruna Lappland som viktigt på flera plan. Det handlar både om att minska störningarna som kan ske om skotertrafiken i brist på bra leder söker sig till områden som inte är lämpliga, och att utveckla Kiruna som vinterstad och underlätta för såväl Kirunabor som turistnäringen, säger Anna Skogh, sponsringsansvarig på LKAB.

Kiruna Kommun har huvudansvaret för skoterleder inom Kiruna Kommun och säkerställer att ruskning över vattendrag med mera görs. Det Kiruna Lappland bidrar med tillsammans med LKAB vintersäsongen 2024 är att pista de prioriterade snöskoterlederna inom centrala Kiruna. Utvärdering sker efter säsongen.

Vi vill även glatt presentera att det är Arctic Heli, ett av Kiruna Lapplands medlemsföretag, som har fått uppdraget att pista lederna.