Har du hört om silent travel, noctourism eller sleep tourism? Nu visar färsk statistik från SAS att norra Skandinavien lockar allt fler turister. De europeiska turisterna väljer nu, i större utsträckning än tidigare, bort värmen under vinterhalvåret till fördel för kylan och mörkret i norra Skandinavien. Tre nya globala resetrender för 2025 går nämligen hand i hand med vårt mörka, kalla skandinaviska klimat och möjligheten att besöka naturnära och avlägsna platser.
Trenden Noctourism går ut på att uppleva natten i all sin glans och att jaga mörka himmelszoner, med mindre ljusförorening, för aktiviteter som stjärnskådning och norrsken. Norra Skandinavien, med sitt norrsken och avlägsna landskap, håller nu på att bli en toppdestination för just dessa upplevelser. Trenden går också hand i hand med det ökade intresset för att besöka autentiska, orörda och mer avlägsna destinationer långt bort från de stora turistmassorna.
På liknande spår som noctourism, är också sleep tourism (sömnturism) en annan växande trend globalt där resenärer åker till platser i försök att uppleva en så god natts sömn som möjligt. Här i Skandinavien kan turister exempelvis testa sömnlyckan på ishotell, under norrsken i grönländska igloos eller i en avlägsen stuga intill Lofoten.
Silent travel bygger på strävan efter total av- och bortkoppling. Inom trenden ryms flera olika sätt att omfamna tystnad och stillhet på, vilket inte behöver innebära flera dagar av att endast lyssna på sina egna tankar – det kan också vara att lyssna in de ljud som finns omkring oss, där naturen spelar en stor roll. Som att gå på tysta vandringsturer, checka in på lugna och avlägsna semesterorter, eller att lägga bort telefonen i ett par dagar.
”Det som vi skandinaver ofta ser som de mörka, tråkiga och kalla månaderna är för många turister en unik och exotisk upplevelse. Vi ser absolut en ökning från förra året där allt fler europeiska turister bokar resor till våra mer avlägsna destinationer uppe i norra Skandinavien. Det är glädjande att fler och fler tar sig vidare från storstäderna Köpenhamn, Oslo och Stockholm för att jaga stillheten i norra delarna av landet. Det är spännande att få välkomna nya resenärer till vår hemmaplan”, säger Thomas Thessen, chefsanalytiker
på SAS.
Peter Salomonsson, VD Kiruna Lappland, bekräftar det ökade intresset och menar på att norrskenet är en stor bidragande faktor till att fler och fler söker sig till deras region: ”Här, 200 kilometer ovanför polcirkeln, har vi de perfekta förutsättningarna för att erbjuda en magisk upplevelse. Vi märker en tydlig efterfrågan på aktiviteter som tar vara på både tystnaden och polarljuset. För många är det en chans att komma bort från storstadens hets och uppleva något genuint och oförglömligt i Kiruna.”
Kiruna, Luleå, Östersund och Sälen är några av de destinationer i norra Skandinavien som ökar mest. Från och med 2025 gör SAS det dessutom enklare för brittiska resenärer att upptäcka den skandinaviska vintern genom en ny direktlinje mellan London och Sälen. Från och med andra december flyger SAS även från Köpenhamn till Rovaniemi i norra Finland, en destination som lockar resenärer från framför allt England, Tyskland, Frankrike och Italien.
Andra nordliga destinationer som också blivit mer populära är norska Alta, Bodö, Harstad/Narvik, Kirkenes, Svalbard och Tromsö. Sökandet efter mörkret stärks även av vilka perioder som är mest populära, där februari och mars visar de högsta resevolymerna från Europa till norra Skandinavien. Och de som hoppar på trenden är framför allt tyskar, nederländare, spanjorer, italienare och schweizare.