Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Börje Salming hedras i Kiruna

december 1, 2022

Börje Salming kommer på söndag att hedras av Icehotel med en staty helt gjord av is. Under en ceremoni på söndag den 4 december 2022 avtäcks den för allmänheten i Jukkasjärvi. Detta i närvaro av hans familj och i samråd med Börja Salmings ALS-stiftelse. I samband med detta invigs även Börje Salmings gata i närvaro av kommunalråd Gunnar Selberg.

En staty av Börje Salming helt gjord av is har fått en hedersplats på Icehotel för att minnas hans legendariska karriär. Statyn är placerad inne på hotellet för att kunna besökas året runt av gäster.

Statyn som är skapad i proportionerlig storlek föreställer hockeylegenden iförd Toronto Maple Leafs matchtröja och full skridskomundering. Statyn är skapad av konstnären Tjåsa Gusfors som är en av Icehotels mest anlitade och erfarna konstnärer. Börje var med och följde hela processen och fick se hur statyn växten fram.

– Börje Salming har betytt väldigt mycket för så många och inte minst för invånarna här i Kiruna där han växte upp och påbörjade sin hockeykarriär. En idrottsman av dignitet, men också en generös person som agerat mentor till andra idrottsmän och varit engagerad i samhällsfrågor. En ikon starkt kopplad till isen, precis som Icehotel. Här har han en självklar plats. Vi ger hans staty en hedersplats i Icebar, där den kan besökas av våra gäster som kommer till oss- året om, säger Marie Herrey, VD Icehotel.

Börje Salmings närmsta familj kommer att närvara under avtäckningen på Icehotel för att hylla honom och det avtryck han gjort tillsammans med invånarna i Kirunaområdet där han är född och uppvuxen.

Denna ceremoni hålls i samråd med Börje Salmings ALS-stiftelse. Det kommer under söndagens avtäckning finnas möjlighet för gäster att donera till Börje Salmings ALS-stiftelse. Stiftelsen arbetar för att uppmärksamma ALS och bidra till forskningen för att få fram ett botemedel. De arbetar även för att vara ett stöd till familjer som genomgår den livskris som ALS innebär.

– Börje Salming är en ikon och en legend vi aldrig kommer glömma. Han kommer vara saknad för evigt men vi kommer aldrig glömma dig. Stor som spelare och ännu större som människa. Det känns fint att få minnas honom såhär i Toronto Maple Leafs-tröjan – RIP 21, säger Rikard Josefson, ordförande för Börje Salmings ALS-Stiftelse.

Avtäckningen sker på Icehotel söndagen den 4 december klockan 16.00. I samband med att statyn avtäcks kommer även invigningen av Börje Salmings gata att ske på Icehotel. Kommunalråd Gunnar Selberg kommer vara på plats och hålla i detta.

Det kommer under ceremonin finns möjlighet att donera pengar till Börje Salmings ALS-Stiftelse: https://borjesalmingstiftelse.se/

Evenemanget kommer att live-sändas på Facebook där man kan få följa avtäckningen av Börje Salmings staty. Se nedan länk: https://www.facebook.com/icehotel.sweden/