English flag

Höst hos Sven Hörnell

En frisk höstdag besöker vi butiken Sven Hörnell och möts av naturen, fast inomhus. Går det?

Hösten börjar smyga sig på i Kiruna. Det är så hösten äntrar naturen, den smyger sig på i form av kallare nätter och färgskiftningar i björkarna. Först får en björk gula blad och plötsligt står hela skogen i en gulröd brand av vackra färger. Ibland kan det vara svårt att skifta mellan en årstid och en annan. Förutom att man måste börja klä sig varmare, vad ska man hitta på i Kiruna när sommaren börjar nå sitt slut?

En frisk höstdag i slutet av augusti vandrar vi längs centrums gator i jakt på inspiration till hur man ska njuta av hösten på bästa sätt. Vi går in i butiken Sven Hörnell och möts av naturen, fast inomhus. Går det? Ja, trots att den friska luften utifrån inte finns inne i butiken, sprider sig en stark känsla av att man befinner sig i det magiska som naturen är.

Försäljaren Joakim möter oss och visar hantverk i olika former och av olika konstnärer. Det är kåsor som är så vackra att man inte kan föreställa sig att hälla något i dem. Det är smycken, alla lokalt förankrade. Det är handblåsta ripor i olika former. På väggarna hänger tavlor av den legendariska Sven Hörnell.

Vem är då Sven Hörnell? Antingen vet du exakt vem det är, eller så kommer du snart att förälska dig i hans fotografier. Han ägnade över 50 år till att fotografera den svenska fjällvärden från bland annat sitt flygplan Piper Super Cub. Han bosatte sig i Riksgränsen i början av 1940 efter att ha förälskat sig i norra Lappland. Hörnell har bland annat givit ut fotoböckerna ”Mitt Lappland” (1981) och ”Subarktiskt Land” (1991). Han lever inte idag, men hans arv lever vidare och förvaltas av dottern Gudrun Hörnell som driver butiken i Kiruna. Här säljs Svens böcker, fototavlor, vykort, souvenirer, sameslöjd m.m.

Den här höstdagen är det Joakim som berättar om Hörnell och hans makalösa fotografier. Han själv är också en passionerad fotograf och hängiven till naturen.

Varför gillar du hösten i Kiruna?
– Vandring är det bästa med hösten, säger Joakim. Det finns inga mygg och färgerna är fantastiska. Man känner ett lugn av höstens färger och man behöver det i sitt liv.

Var vandrar du helst?
– Mina smultronställen är här i närheten, i lokalsamhället. Antingen vandrar jag efter Midnattssolsstigen som bland annat går upp på Luossavaaraberget, där är utsikten fantastisk. Eller så tar jag faktiskt elljusspåret vid Lombolo. Avståndet kan man välja. Att bara vandra runt i alla färger är det bästa.

Vi tackar Joakim för det kulturella besöket och går ut på gatan igen, tar djupa andetag av den friska luften och börjar redan planera eftermiddagens vandring. Nej, det var inte något vi planerat innan men nu efter att ha pratat med Joakim inser vi att ja, Lombolospåret ligger väldigt nära och det där han sa om att man behöver färgerna i sitt liv för att känna lugn, det är precis det vi vill ha. Kanske vi till och med tar med kameran och fotar lite naturbilder i sann Sven Hörnell-anda?

Är du också intresserad av de platser Joakim tipsar om?
Elljusspåret Lombolo, är ett skidspår under vinterhalvåret och under sommaren är det perfekt för promenader, löpning, cykling och vackra naturupplevelser. Spåret är uppdelat i fyra distanser; 2,5km, 4,2km, 6,6km och 8,7km. Du kan starta din tur på spåret på flera olika ställen, enklast är att parkera vid Kiruna Brukshundsklubb.

Läs mer om Midnattssolsstigen.