Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Otillförlitliga isar och nedsatt framkomlighet i Kirunafjällen

mars 21, 2022
Dåliga isar i Kiruna fjäll och skogsland Anders Bergvall

Kiruna Fjällsäkerhetskommitté har fått in flera rapporter om mycket besvärliga förhållanden i Kirunas fjäll och skogsland.

Den senast tidens, för säsongen ovanligt, varma väder, har medfört att normalt stabila isar nu snabbt har förlorat sin bärkraft.

Öppna vakar och tunn is har rapporterats runt Torneträsk men situationen kan förväntas vara likartad över hela skogs och fjällområdet. Den hårda vinden antas ha bidragit genom vågrörelser i isen.

Skoter genom isen har rapporteras.

Samtidigt har även möjligheten att färdas med skoter och skidor i skogs och fjällterräng blivet mycket besvärlig då snön har omvandlats till slask/blötsnö. Flera fastkörningar med förseningar och hårt slit som följd har rapporterats. Sträckan mellan Nikkaloukta och Kebnekaise är just nu mycket besvärlig.

Då det varma vädret verkar bestå även på högre höjd finns även en risk för att snöslasklaviner kan uppstå och/eller att jockar och bäckar bryter upp.

Kommittén brukar normalt inte utfärda varningar då fjällbesökaren alltid själv måste klara de situationer Hen kan ställas inför.

Den senaste tiden har det också skett ett antal lavinolyckor och Kiruna Kommun meddelar att det i Abisko- och Riksgränsenfjällen just nu är krävande och farliga lavinförhållanden. Även i Kebnekaisefjällen finns risk för laviner där prognosen säger måttlig lavinfara. 

Var vaksamma i områden ni befinner er i och håll er uppdaterade om fjällsäkerheten. Tips att kika in på fjallsakerhetsradet.se samt lavinprognoser.se 


Kiruna Fjällsäkerhetskommitte 2022-03-20
Anders Bergvall                                        070 4882987
Roine Norström                                        070 5694567