Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Kiruna tar plats i Europeiska Unionen

januari 23, 2023
SSC

Kiruna stod värd för Sveriges första större möte som ordförandeland med EU-kommissionärer den 12-13 januari. 

Under dessa dagar lanserade LKAB nyheten att Europas största tillgång till sällsynta jordartsmetaller hittats i Kiruna. Den viktiga och växande rymdindustrin gick in i en ny era då EU:s första orbitala uppskjutningsplats Spaceport Esrange invigdes av kung Carl XVI Gustaf, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges statsminister Ulf Kristersson.  Hela EU-kommissionen fick dessutom övernatta på ICEHOTEL.

– Vi är väldigt stolta över att man valde Kiruna  och Icehotel för den mycket viktiga invigningen.  Vi har kunnat visa att vi klarar av stora evenemang på en mycket hög nivå, att vi är duktiga på att samverka i regionen, att vi har framstående forskning och nytänkande företag och att det finns många fina platser att besöka och uppleva i Kiruna, säger Therese Andersson, Commercial Director på ICEHOTEL.

Pressen fick i programmet även besöka LKABs underjordsgruva för att få en inblick i den gröna omställningen

Kiruna Lappland deltog aktivt för att visa upp det bästa värdskapet. Bland annat träffade vi North Sweden European Office som är norra Sveriges röst i EU. Kiruna Lappland bidrog även med att styra upp en aktivitet där vi tillsammans i Kiruna Växer mötte upp ca 65 journalister från Bryssel för att de skulle få inblick i besöksnäringen samt övriga näringar. Kiruna Sleddog Tours erbjöd hundspann med fika. Kiruna kommun, Kiruna Lappland och Kiruna Växer var med och samtalade med inbjuden media som även fick med sig USB-stickor med samlad information från Kirunas näringsliv. 

Mötet i Kiruna ger ringar på vattnet i många olika led.  Bland annat hänvisar mötets officiella sida direkt till Kiruna Lapplands webb där våra reseanledningar och medlemsprodukter ligger synliga. Händelserna har rapporterats om i flertalet europeiska medier – allt med den arktiska staden Kiruna som utgångspunkt. Kiruna hamnar i fokus vilket gör att fler får upp ögonen för att det är en fin plats att besöka.

Även Peter Salomonsson, vd för Kiruna Lappland har intervjuats om arrangemanget och om Kirunas växande besöksnäring, av medier som  NSD, SVT Nordnytt, SVT Morgonstudion, P4 Norrbotten.

Kiruna är en het region just nu, vi leder den gröna omställningen både inom industrin och besöksnäringen – vi lever hand i hand.  Är det någon gång man ska besöka Kiruna så är det nu. Kiruna är en modern stad. Kiruna är the Arctic Capital of Swedish Lapland, säger Peter.