Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Kebnekaiseprotokollet signerat på Klimattoppmöte Kebnekaise

september 12, 2023

I dag vid STF Kebnekaise fjällstation signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora svenska friluftsorganisationer som lovar att fördjupa arbetet för att minska utsläppen från resor till friluftslivet. Förutom initiativtagarna Svenska Turistföreningen undertecknade bland andra även Scouterna, Orienteringsförbundet och Svenska Kanotförbundet. Protokollet är en del av Klimattoppmöte Kebnekaise som STF bjudit in friluftslivet och transportbranschen till.

Under toppmötet på STF Kebnekaise Fjällstation deltar ledarna från många av Sveriges största friluftsorganisationer samt nyckelpersoner från transportbranschen såsom tågbolag, Trafikverket, länstrafiken, Naturvårdsverket och riksdagens trafikutskott. Forskare från bland annat Tarfala forskningsstation och Mistra Sports and Outdoor har visat på hur klimatförändringarna påverkar friluftslivet och hur ett mer klimatsmart resande kan underlättas. De största klimatutsläppen från friluftslivet kommer oftast från resorna och därför fokuserar Klimattoppmöte Kebnekaise på hur vi transporterar oss ut i naturen. Detta tar åtta av Sveriges största friluftsorganisationer nu fasta på genom att gemensamt signera Kebnekaiseprotokollet.

– Det måste bli enklare att resa klimatsmart inom Sverige. Men för att hitta lösningar behöver fler aktörer agera tillsammans. Klimattoppmöte Kebnekaise är ett viktigt startskott för en bredare samverkan, inte minst för det nätverk som friluftslivets organisationer startar efter mötet, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen.

Kebnekaiseprotokollet innehåller bland annat kravet på att alla undertecknare ska göra en klimatkartläggning av föreningens resor samt att ta fram en åtgärdsplan för att minska dessa klimatutsläpp. Undertecknandet av protokollet blir även startskottet för ett helt nytt nätverk som ska underlätta för friluftslivets organisationer att snabbt minska dessa utsläpp.

– Tillsammans organiserar vi inom det svenska friluftslivet 1,8 miljoner medlemmar, om vi agerar gemensamt för mer klimatsmart resande så ger det effekt, säger Maria Ros Hjelm.

Klimattoppmöte Kebnekaise började redan ombord på nattåget till Kiruna i söndags och har sedan fortsatt med forskarföreläsningar och diskussionsgrupper under vandring till och på Kebnekaise Fjällstation. Deltagarna har fått ta del av de senaste forskningsresultaten kring klimat och friluftsliv och även med egna ögon fått se hur glaciärerna vid Kebnekaise drar sig tillbaka i ett allt varmare klimat. Toppmötet avslutas med en gemensam vandring tillbaka till Nikkaluokta och nattåget söderut på torsdag 14/9. Mer information om toppmötet och deltagare finns här.

Fakta

Följande organisationer undertecknar Kebnekaiseprotokollet: Svenska Turistföreningen, Svenskt Friluftsliv, Orienteringsförbundet, Scouterna, Naturskyddsföreningen, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet och Svenska Fjällklubben

Protokollet i dess helhet kan läsas här

För mer information kontakta

Daniel Skog, hållbarhetsansvarig, 0720-923414, daniel.skog@stfturist.se, Svenska Turistföreningen