Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Hans-Olof Utsi prisad för dokumentärfilm på Guldbaggegalan

februari 17, 2023

”Historjá – Stygn för Sápmi” vann pris för årets dokumentär och för bästa originalmusik på Guldbaggegalan. Huvudproducent för dokumentären är B-Reel Films och den är samproducerad med Filmpool Nord och Sveriges Television. Regissören är Thomas Jackson.

Filmen tar avstamp i Britta Marakatt-Labbas fantastiska och prisade konstnärskap, samernas historia och kultur samt hur klimatförändringarna påverkar renskötseln.

Kirunafotografen Hans-Olof Utsi fick under pandemin möjlighet att filma sekvenser av filmen. Han säger själv att det var naturligt att det blev han, då han som filmare och fotograf fanns på plats i Kiruna. Han berättar också att han har arbetat med Britta under en längre tid, ända sedan 90-talet då han fotograferat hennes konst. Hans-Olof tyckte även att det var roligt att det gjordes en ordentlig dokumentär om Brittas konstnärskap, det är något han önskat se en längre tid. 

Hans-Olof förtydligar ödmjuk att de har varit två filmare, det mesta har Jonas Rudström gjort, men han har gjort en hel del sekvenser själv. Dokumentären var väl finansierad av SFI (Svenska Filminstitutet) och hade ett välrenommerat stort filmbolag bakom sig, vilket gav mycket goda förutsättningar för att bli en bra dokumentär. 

Det är få dokumentärer som har nått ut på det sätt som den här har gjort menar han, det beror på flera olika delar. Regissören har fått fram ett starkt budskap, om klimatet, vad man gör med vår natur, varför vi låter det ske och hur vi förhåller oss till det. Det finns också ett ökat intresse för samisk konst, kultur, slöjd, tankesätt och religion. Men även kännedomen om Britta internationellt gjorde att filmen har lyfts än mer.

Hans-Olof har lång erfarenhet av dokumentärfilmsprojekt, han har arbetat som filmfotograf sedan 1993. Andra exempel på produktioner som han varit involverad i till stor del är “Det är här det brinner” samt “Det vackraste samiska hantverket”. I sitt yrkesliv kom han tidigt in på rörlig bild och film, sedan möjliggjorde teknikutvecklingen att han kunde införskaffa bättre utrustning för att skapa film. Sedan 12-13 år tillbaka har han jobbat med film på olika sätt och gör det parallellt med stillbildsfotografering.

Vi säger stort grattis till priset!