Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Avgrunden – en välgjord actionfilm som tar avstamp i Kirunas stadsflytt

september 18, 2023

Filmen “Avgrunden” (the Abyss)  hade biopremiär den 15 september 2023. Den handlar om ett gruvras som hotar att utplåna hela Kiruna. Filmen är SF Studios nya storsatsning och har den högsta filmbudgeten 2023. Det är en spännande, välgjord actionfilm där tittarna får följa säkerhetschefen Frigga,  spelad av Tuva Novotny, och hennes familj. Frigga försöker balansera familj, den nya kärleken och ett ex som inte vill släppa taget. 

Berättelsen flyttar sig effektivt mellan olika platser och personer. Filmen har övertygande effekter som tar avstamp i den stora flytten av gruvstaden Kiruna.

Regissören Richard Holm, som också  är en av manusförfattarna, har rutin efter arbetet med proffsig svensk tv-spänning som i ”Gåsmamman” och ”Johan Falk”. Han säger: ”Jag har regisserat en hel del action under min karriär och att nu få ta det ett steg till med en riktigt storskalig katastroffilm känns fantastiskt. Men ingen action engagerar om det inte finns karaktärer att identifiera sig med. Därför har det varit extra kul att jobba fram filmens familj tillsammans med skådespelarna under repetitionerna. Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ’tänk om…”, 

Det var viktigt för produktionen att filmen fick ett eget storslaget ledmotiv som ramar in berättelsen och som förstärker känslorna. Molly Hammar vackra ledmotiv ”Deep down” är en kärleksförklaring till Kiruna som stad för alla som bor här.

Det här är inte den första filmen som spelats in i Kiruna. Kiruna är en populär destination för film-, tv-serier och reklamproduktioner, flera exempel på det  är filmen Motståndaren samt serierna Rebecka Martinsson, Andra Åket och svensk-franska Midnattssol.

Stadsflytten är redan en stor reseanledning men intresset kommer med all säkerhet intensifieras  nu i och med filmen.