Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Antikrundan kommer till Kiruna – igen!

mars 6, 2024
Magnus Liam Karlsson / SVT

Sex utvalda svenska orter väntar besök av Antikrundan i sommar. Från Kiruna i norr till Falsterbo i söder, ger sig programledaren Anne Lundberg och experterna ut på en av de längsta turnéerna i Antikrundans historia. Den kommande säsongen väntas som alltid bjuda på överraskningar. Frågan är bara vilka fynd som nu hamnar i experternas händer.

”Kiruna kommun är stolta förvaltare av en stor mängd kulturhistoriska föremål. Det är samlingar av bruksföremål från områdets historia, men också privata samlingar av föremål från hela världen som donerats till kommunen. Kommunen har också föremål, inredningsdetaljer, möbler och annat från byggnader i den gamla centrumkärnan. Vi är galna i gamla saker, helt enkelt! Därför är vi glada och stolta över att stå värdar för Sveriges största, kulturhistoriska prylfest och ser fram emot att få se vad som upptäcks i gömmorna.”, säger Markus Forsberg, kulturchef Kiruna kommun.

Antikrundans sensommarturné startar i augusti och fortsätter in i september. Sist ut är Kirunas nya stadshus Kristallen, för att möta förväntansfulla ortsbor som alla vill få experternas blickar på sina ägodelar. Hösten 2010 var Antikrundan för första gången på besök i Kiruna som då arrangerades i det förra stadshuset, Igloo.

”Kiruna Lappland tillsammans med Kiruna kommun har haft ett bra samarbete där vi kunnat visa upp olika alternativa inspelningsplatser och matchat rätt gentemot programmets förutsättningar och behov. Det är otroligt roligt att Antikrundan vill komma tillbaka till Kiruna och liksom förra gången vara i Kiruna stadshus. För alla tittare och besökare blir det också spännande att få ta del av den unika samhällsomvandlingen som pågår för fullt i nya Kiruna Centrum, i kombination med det gamla som flyttas dit”, tycker Elin Håkansson projektledare marknads- och destinationsutveckling på Kiruna Lappland.

Alla inspelningsplatser för sommarens turné 2024:
23 augusti: Falsterbo, Photo Art Museum
25 augusti: Halmstad, Slottsmöllan
30 augusti: Norrköping, Värmekyrkan
1 september: Örebro, Frimis
3 september: Uppsala, Botaniska trädgården
6 september: Kiruna, Kristallen
Grindarna är öppna från kl. 10-18, med undantag för Kiruna där 10-17 gäller.

Förhållningsregler vid inlämning:
Antikrundans experter värderar alla föremål med undantag för mynt, frimärken, musikinstrument och fordon. Om du har större föremål kan du eventuellt kan få hjälp med transport till inspelning vid föranmälan. Du som besöker Antikrundan kan ta med dig max tio föremål och föranmäler dig på antikrundan.svt.se

Kontakt Antikrundan:
Pernilla Månsson Colt, producent Antikrundan, 073-382 37 93
Pär Nordahl, projektledare Antikrundan, 070-884 70 70

Kontakt Kiruna kommun:
Sofia Lagerlöf Määttä, 076-133 45 51, sofia.lagerlofmaatta@kiruna.se

Kontakt Kiruna Lappland:
Elin Håkansson, 073-073 98 18, elin@kirunalapland.se