English flag
Gå tillbaka

Utställning: Friktionens språk yttras inifrån

10 juni 2022 - 16 oktober 2022
Dela

Utställning: Friktionens språk yttras inifrån

Konstmuseet i Norr Stadshustorget 1, Kiruna +46 (0)980-755 06 info@konstmuseetinorr.se https://konstmuseetinorr.se/

Har du ett evenemang?

Skicka in ditt evenemang till oss! Skicka in evenemang

Utställningen Friktionens språk yttras inifrånav konstnärerna Karin Keisu &h Josse Thuresson undersöker konstnärligt och med hjälp av historiska inslag och poetiska avbrott språkpolitik, queera utrymmen och den styrka som kommer från att befinna sig på marginalen. Narrativ som förskjutits till periferin synliggörs och skapar ett mångfacetterat språk som åskådliggör spänningen och friktionen gentemot det normativa samhället.

Utställningen sammanlänkar flera olika berättelser som tillsammans riktar blicken mot överordnade maktstrukturer. I skärningspunkten levandegörs minoritetsspråken meänkieli och svenskt teckenspråk samt queerhet. Marginalitet kan genom utställningen betraktas som något en inte vill ge upp i utbyte mot att centraliseras – utan snarare en plats att stanna på och klamra sig fast vid, eftersom den ger näring åt radikala perspektiv om en alternativ verklighet.  

Friktionens språk yttras inifrån / Frikshuunin kieli selitethään sisältäpäin / The Language of Friction is Uttered from Within är en trespråkig utställning. Utställningskatalogen är översatt till meänkieli och engelska.

Karin Keisu (f.1995, Tornedalen) och Josse Thuresson (f.1992, Stockholm) har verkat som en konstnärlig duo sedan 2018. De arbetar med film, performance, text, mediekonst och att organisera utställningar i frågor som bland annat rör minoriteter, queerkultur, Tornedalen och språkpolitik – med särskilt fokus på meänkieli och svenskt teckenspråk.

Läs mer här.