English flag
Gå tillbaka

Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur

03 oktober 2023 - 28 januari 2024
Dela

Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur

Har du ett evenemang?

Skicka in ditt evenemang till oss! Skicka in evenemang

En knallrosa klätterställning med rutschkana kommer att möta alla som besöker Kirunas stadshus från den 3 oktober. I höstens utställning på Konstmuseet i norr har elva konstnärer och författare fått uppdraget att skapa ett nytt verk inspirerat av ett barnprogram på SVT från åren 1965–1985.

I utställningen Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur får publiken på ett nytt och annorlunda sätt, återbesöka program som sändes under åren då Sveriges television satsade extra på de yngsta tittarna. Utifrån idén om att betrakta programmen som ett viktigt kulturarv, har elva konstnärer och författare bjudits in att för att göra en egen tolkning utifrån ett specifikt barnprogram. De fungerar helt enkelt som trampoliner för deras fantasi.

Klätterställningen med rutschkana, som kommer att stå mitt i den gyllene entrésalen i Kiruna Stadshus, är ett verk av Behzad Khosravi Noori, själv uppvuxen i Teheran. När han upptäckte att den tecknade teveserien Professor Balthazar även sändes i andra länder, bland annat Sverige, insåg han att barn från vitt skilda delar av världen delade samma barndomsminnen. Hans skulptur, som publiken gärna får prova, har titeln Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren och utgår från ett av seriens avsnitt som berör frågor om vem och vad som anses viktigt att minnas tillsammans.

En annan av de medverkande konstnärerna är Katarina Pirak Sikku, född och uppvuxen i Jokkmokk. Hon är mest känd för sitt sökande i spåren efter rasbiologernas övergrepp mot samer under 1900-talet. ”Hennes” barnprogram är den kinesiska animationen Kung Markatta, som sändes i TV första gången i slutet av sextiotalet. Minnet av den vilda apkungen som ställer till det i himlen, kastar henne tillbaka till barndomen och de samiska sagorna om den gäckande figuren Stallo. När hon hittar en övergiven skola, liknande den hon gick i själv, hittar hon kvarglömda föremål som får ingå i hennes konstverk.

Utställningen kommer att presentera filmer, textila verk, en youtubekanal, en barnbok, nya texter, teckningar och arkivmaterial.

Datum: 3 oktober 2023 – 7 januari 2024. Se öppettider här.

Konstnär / Författare Barnprogram
Petra Bauer, Tjejerna gör uppror (1977)
Ida Börjel / Lo Hillarp, Mullvaden (Krtek, sänd i Sverige 1979)
Andjeas Ejiksson, Drutten och Gena (sänd i Sverige 1973)
Annika Eriksson, John Blund (sänd i Sverige 1971)
Jennifer Hayashida, Sesame Street (sänd i Sverige 1976)
Salad Hilowle, Pippi Långstrump (1969)
Balsam Karam, Vilse i pannkakan (1975)
Behzad Khosravi Noori, Professor Balthazar (sänd i Sverige 1970)
Runo Lagomarsino, Det var en gång (sänd i Sverige 1978)
Katarina Pirak Sikku, Kung Markatta (sänd i Sverige 1965)
Olivia Plender, Fablernas värld (sänd i Sverige 1970)