English flag
Gå tillbaka

Premiär ICEHOTEL #34

15 december 2023
Dela
Icehotel Jukkasjärvi i Kiruna kommun Jessica Nildén

Har du ett evenemang?

Skicka in ditt evenemang till oss! Skicka in evenemang

Världens första och största hotell av snö och is byggs upp för 34:dje gången och slår upp portarna den 15 december.

I samma stund som Icehotel 33 smälter och återförenas med Torne älv, har Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel, tillsammans med en jury valt ut de 29 konstnärer som kommer att skapa konsten i vinterns säsongshotell. I november påbörjas återskapningen av Icehotel i ny tappning och konstnärerna samlas traditionsenligt i Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om polcirkeln, för att gemensamt producera och designa det 3 000 m2 stora säsongshotellet.

De vinnande designbidragen har valts ut av en eminent jury bestående av stylisten Marjolein Vonk, konstnären Anna Sofia Mååg, fotografen Linnea Lundkvist, Icehotels Ice and Design manager Joakim Enmalm och juryns ordförande Luca Roncoroni som är Creative Director på Icehotel. 

– Varje år häpnas och inspireras vi i juryn av kvaliteten och kreativa höjden på de bidrag vi får från hela världen, och detta år var inget undantag. 157 konstnärer utmanade juryn med sina nytänkande koncept och inställning till bruket av materialet snö och is. Resultatet blev en kollektion av 15 konstsviter som juryn tror kommer överraska och fascinera gästerna och designvärlden den kommande vintern, säger Luca Roncoroni juryns ordförande och Creative Director på Icehotel. 

Utöver årets nya designkoncept för konstsviterna och ceremonisalen har Icehotel tagit tillbaka traditionen att den ikoniska pelarsalen nu även designas av en konstnär. Pelarsalen är det första rummet som gästen möts av när man går in i Icehotel och är en sal som sedan tidigare är känt för sina ispelare och ljuskronor som hänger från taket. 

ICEHOTEL 34 – 15 konstsviter, 1 pelarsal, 1 ceremonisal