Foto: Christopher Hauser

ICEHOTEL öppnar för säsongen

11 december

Snart faller den första snön och skapandet av vinterns Icehotel har börjat. Årets konst på Icehotel skapas av 19 konstnärsteam med totalt 35 konstnärer. 

Totalt kommer 19 konstnärsteam till Jukkasjärvi i norra Sverige under hösten och vintern för att tillsammans med produktion- och byggteam, konstsupport och ljusteam skapa 6 konst- och deluxesviter i Icehotel 365 och 12 konstsviter, ceremonisal för bröllop och event samt en pelarsal i Icehotel Winter – allt helt och hållet på naturens villkor.

Först ut att göra en konstsvit av is och snö är konstnärerna Julia Gamborg Nielsen och Lotta Lampa, med sviten Kodex Maximus. De är just nu på plats på Icehotel.
Det är härligt att vara tillbaka på Icehotel och arbeta med det mest hållbara materialet som finns, is och snö som smälter tillbaka till naturen igen. I årets konstsvit kommer gästen stiga in i en organisk värld, en potentiell framtid med transformation, balans och reflektion i fokus, berättar konstnärerna Lotta Lampa och Julia Gamborg Nielsen.

Bastu av is och frusen vinterträdgård
Gästerna som besöker Icehotel i höst och vinter kan också se fram emot att stiga in i ett rum fylld av typografisk konst eller sova i en bortglömd korvkiosk skapad av snö och is. I en av konstsviterna skapas en frusen vinterträdgård och i en annan lockas lekfullheten fram i en värld full av leksaker av is och snö. I deluxesviten ”Sauna”, välkomnas gästerna in i en (iskall) bastu. Om temperaturen inte är till belåtenhet där, kan kallt bytas till varmt med en bastuupplevelse i det privata relaxrummet som hör till alla deluxesviter.

Nytt för i år är att Icehotel valt att bjuda in en hemlig gäst för att göra ett speciellt samarbete i en av konstsviterna. Detta samarbete presenteras i oktober.

Den 11 december slår portarna upp till vinterns Icehotel, men redan nu kan gästerna sova bland iskonst, uppleva norrsken och vildmarksäventyr och även se konsten ta form i den permanenta delen av Icehotel.

Läs mer om priser och öppettider här!