Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Glaciärarkeologi i Sápmi

21 juni 2024 - 21 september 2024
Dela

Glaciärarkeologi i Sápmi

Naturum Abisko Naturum Abisko, Abisko Turiststation 1, 98107 Abisko 010-225 55 44 https://www.lansstyrelsen.se/

Har du ett evenemang?

Skicka in ditt evenemang till oss! Skicka in evenemang

En utställning om de arkeologiska inventeringar som görs längs smältande glaciärer och snöfläckar i svenska Sápmi.

Glaciärarkeologi är ett ganska nytt forskningsområde inom arkeologin. Det handlar om att inventera spår av historiska och förhistoriska aktiviteter som gömts och bevarats i glaciärer och permanenta snöfläckar. Den globala uppvärmningen gör att fynd smälter fram i snabb takt och blottläggs. Därför är det viktigt att inventera i dessa områden för att samla in fynd innan de förstörs.

Mellan 2021 och 2024 inventerar Norrbottens museum inom främst Gällivare och Kiruna kommuner. Silvermuseet i Arjeplog inventerar i Arjeplogs kommun och Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum inventerar i Jokkmokks kommun.

I Norrbotten har man hittills hittat skaftade pilar och spetsar vikinga- och medeltid, och skidfragment och ackjor från historisk tid. Dessutom har man hittat renhorn och renben, varav en del är från stenåldern. Arkeologerna har även hittat en pil/spjutspets av horn, som troligtvis också är från stenåldern.

Plats: Naturum Abisko, Abisko Turiststation 1, 98107 Abisko

Finansiärer: Forskningsprojektet GLAS har initierats av Stockholms universitet och finansieras av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.